Skoči na glavno vsebino

TEDEN OTROKA 2023 V VRTCU VITOMARCI

V tem tednu smo vse skupine vrtca sodelovale kot celota in skupaj smo iskali zatoje odgovore na zakaje radovednosti.

 PONEDELJEK, 2. 10. 2023

OGLED ŽAGE PRI TOŠEVIH

Zakaj pri žaganju nastane žagovina?

      TOREK, 3. 10. 2023

OGLED KRAV NA PAŠNIKU

Zakaj krave na pašniku ležijo in prežvekujejo?   

SREDA, 4. 10. 2023

PLESNI DAN

Zakaj ljudje plešemo?

ČETRTEK, 5. 10. 2023

OGLED ČEBELJNJAKA

Zakaj moramo pozimi pustiti čebele pri miru?

  PETEK, 6. 10. 2023

PRAVLJIČNA URICA

Zakaj imajo slikanice toliko slik?

V ponedeljek smo se sprehodili do žage pri Toševih, kjer je gospodar že pričakoval stranko za razrez hlodovine. Ogledali smo si stenske poslikave, kako so to delo opravljali nekoč in pod tramovi strehe tudi zataknjene stare ročne žage. Prikazali so nam razrez hloda v tram, nakar smo lahko otipali žagovino.

V torek smo odšli do pašnika, kjer se je paslo škotsko govedo. Ker se je skrivalo v senci gozda, nam je na pomoč priskočil gospodar, ki je poklical govedo z nekaj imeni in že se nam je približalo, da smo ga videlo bolj od blizu. Povedal nam je, da je ta pasma goveda celo leto na prostem, tudi v snegu, v hlev pa se gre skrit, ko zunaj divja nevihta.

V sredo smo imeli plesni dan. Najprej smo si zapeli pesem Pleši, pleši črni kos in si preko spleta ogledali različne plese in se nato odpravili v šolsko telovadnico, kjer smo skupaj ob glasbi zaplesali Račke, Mleko, Z avtobusom na dopust ter Kavbojsko polko. Ob koncu smo se sedli v krog in ugotovili zakaj radi plešemo.

V četrtek smo se podali do učnega čebelnjaka, kjer nas je pričakal čebelar Simon Fridau. Predstavil nam je čebelnjak od zunaj, življenje čebel, kako se pripravljajo na zimo in kako jo preživijo, nakar smo si po skupinicah lahko ogledali panj in satovje z notranje strani. V zahvalo smo zapeli pesem Čebelica.

V petek nam je v pravljični sobi KUD-a Vitomarci gospa Ema Ilešič prebrala nekaj otroških pesmi, nakar pa še pravljico Ovčka, ki je prišla na večerjo. V pravljičnem kotičku večnamenske dvorane smo se igrali, risali, barvali, listali slikanice in klepetali. Na praznem parkirišču smo risali z barvnimi kredami in tako po skupinah zaključili aktivnosti.

PRAVLJIČNE JESENSKE POČITNICE

PRAVLJIČNE JESENSKE POČITNICE

Jesen je čas, ko se začne umirjati ne le narava, pač pa tudi naš ritem življenja. Vse manj je sončnih dni, tako pa je več časa za druženje ob zgodbah, pravljicah, ob naših prijateljicah knjigah.

Prvošolci so v mesecu oktobru doživeli velika pravljična presenečenja.

V naši šolski knjižnici smo ob prijetni urici s pravljico in jogo ob otvoritvi bralne značke prejeli knjigo Hiša selivka, ki smo jo imeli za domače branje ter ob njej ustvarjali svoje hiše selivke. Udeležili smo se pravljične urice v KUD Vitomarci.

Obiskala nas je pisateljica Desa Muck, ki nam je pripovedovala zanimive zgodbe svojega življenja.

Aleksandra Papež iz knjižnice Lenart nas je prijazno s svojo ustvarjalno pravljično urico povabila med knjižne molje njihove knjižnice.

Prihod Bibliobusa knjižnice Ivana Potrča Ptuj pa je za nas vedno znova prijazno doživetje. Tokrat so nas povabili na namizno gledališče kamišibaj, kjer so nas skozi zgodbo popeljali v letni čas toplih barv, medsebojne pomoči in prijaznih besed. S pravljico pa so nas presenetili tudi učenci 6.razreda, za kar smo jim zelo hvaležni.

Sedaj so nastopile jesenske počitnice, to je čas, ko se pravljica le še nadaljuje.

Vsak dan si za obed privoščite eno in vaše jesenske t.i. krompirjeve počitnice bodo zagotovo pravljične.

Odpočijte si ter si naberite novih moči za nadaljnje pravljično šolsko leto.

 

 Zapisala mag. Andreja Černel

Sprejem prvošolcev na POŠ Vitomarci v šolsko skupnost

Naši prvošolci so se že dodobra navadili na šolo, učiteljice, šolske prostore ter ostale učence naše šole, zato je bil v četrtek, 26. 10. 2023 za njih prav poseben dan. Učenci šolske skupnosti so jih namreč sprejeli medse. Ob tej svečani priložnosti so prisegli, da se bodo radi učili, delali domače naloge, spoštovali pravila šolskega reda, pomagali prijateljem in nikoli pozabili, da so učenci OŠ Cerkvenjak-Vitomarci. Slavnostno zaprisego in darilca sta jim podelila predsednica ŠS POŠ Vitomarci Alja Vogrin in podpredsednik Maj Kokol.  Sprejem so popestrili učenci 2. razreda, Andraž s harmoniko in Lora s flavto. Vito, Zala, Rene in Kaja so povedali kaj vse že znajo, učenci petega razreda pa so s humorno točko pokazali, kako (ne)znajo matematike, Nikita in Sanja pa sta zaplesali.  Učence sta nagovorila tudi g. ravnatelj mag. Mirko Žmavc in ga. županja Darja Vudler Berlak, ki sta jim zaželela veliko znanja in uspehov v šoli. Po prireditvi so v razredu šestošolci prvošolcem zaigrali kratko igro, ki jih je zelo navdušila. 

Popoldne smo se pri spominskem obeležju s predsedniki razredov v imenu šolske skupnosti s svečo poklonili padlim za svobodo.

Andreja Štumberger, mentorica šolske skupnosti

IMG_20231026_102534

Slika 1 of 22

Dostopnost