24. aprila že 4. leto zapored obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane, katerega namen je vsakega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V povprečju vsak prebivalec v Sloveniji zavrže približno 70 kg hrane, od tega kar 27 kg še užitne. Na ravni EU zavržemo kar 20 % vse hrane, ki je bila namenjena za prehranjevanje ljudi. Globalno gledano pa zavržemo toliko hrane, kot bi jo predelali na površini, veliki za kar 635 Slovenij. Največ zavržkov nastane v domačih gospodinjstvih, zato smo ravno mi tisti, ki lahko s spremembami pripomoremo največ. Zavedati se moramo, da s tem ko zavržemo hrano, ne zavržemo samo tistega pikastega jabolka, ki nam ni všeč, ali tistega jogurta, na katera smo v hladilniku pozabili, ampak tudi vse naravne vire; tla, oz. kmetijske površine, vodo, energijo in delo, ki je bilo vloženo v pridelavo in pripravo hrane. Za zmanjševanje zavržkov hrane pametno načrtujemo nakup, doma redno preverjamo roke uporabe živil, upoštevamo navodila shranjevanja živil zapisana na deklaraciji, pripravimo si manjše obroke, za katere zagotovo vemo, da jih bomo zaužili, hrano zamrznimo, če menimo, da je ne bomo uporabili v krajšem času, namesto v smeti, hrano odvrzimo na kompost in nenazadnje naučimo se uporabiti ostanke hrane, ki jih lahko preoblikujemo v zelo okusne jedi.
Nekaj receptov za porabo ostankov hrane lahko najdete na spodnjih povezavah.
https://online.fliphtml5.com/gsqqs/jjpu/#p=1
https://issuu.com/lasbogastvopodezelja/docs/e-priro_nik_z_recepti_2022_small
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/hrana-ni-za-v-smeti/
Zavedati se moramo, da je hrana vrednota in tako moramo z njo tudi ravnati.