Skoči na glavno vsebino

Smeh, sonce, grablje, seno, živali, traktorji … in ogromno otroške energije je le nekaj besed, ki opisujejo dogajanje teh dveh dni, ki smo jih otroci z vzgojiteljicami najstarejših skupin iz vrtca Cerkvenjak in Vitomarci preživeli na Turistični kmetiji Pri kapeli v Vitomarcih.

Že tretje leto zapored smo se skupaj družili na tej lokaciji in spoznavali kmečka opravila. Skupaj z gospodinjo smo obiskali rastlinjak in pomagali pri nabiranju zelenjave za naše kosilo. Gospodar nam je prikazal košnjo trave s koso, mi pa smo mu priskočili na pomoč s sušenjem krme. Odpravili smo se na daljši pohod skozi gozd, kjer smo opazovali naravo in videli veliko različnih živali – zajce, pujse, osle, ovce, žabe, krastače, kačje pastirje, metulje …

 

 

Po kosilu in več kot zasluženem počitku smo se odpravili do kmetije s konji. Čisto vsi smo zbrali pogum in se preizkusili v ježi. Nato je sledilo največje presenečenje in najtežje pričakovan dogodek – vožnja s traktorskimi prikolicami. Skozi celo vas je med vožnjo odzvanjalo otroško petje in smeh. Sledil je postanek na piščančji farmi, doma pa so nas že pričakale okusne pice iz krušne peči. Ob reševanju delovnih listov in poslušanju zgodb, smo čakali, da se stemni. Vzeli smo svoje svetilke in se odpravili na nočni pohod do razglednega stolpa. Noč je bila čudovito topla in postregla nam je z zvezdami in malimi živalicami, ki so nam kazale pot domov – s kresničkami. Dan se vsekakor ne bi mogel zaključiti brez zabave v pižamah, ki se je zavlekla pozno v noč.

Naslednji dan smo začeli z nogometom, kar kaže na to, kako veliko energije premorejo naši otroci. Po zajtrku in plesni telovadbi smo najprej poskrbeli za sušenje naše krme, potem pa smo si privoščili obisk razglednega stolpa še podnevi. Lepo vreme nam je omogočilo čudovit razgled na vse smeri. Pred kosilom smo preizkusili naše kuharske sposobnosti. Pomagali smo pri rezanju zelenjave in hrenovk, se urili v lupljenju in ribanju jabolk ter mesenju testa za sladico. Spoznali smo različne vrste žita in moke in izpolnili še nekaj delovnih listov na temo kmetije. Po okusnem kosilu smo se vsi razveselili prihoda staršev. Otroci so kmetijo zapuščali kar utrujeni, ampak s ponosom in z nasmehom na obrazu. Nedvomno je bila to za vse nas izkušnja, ki se je bomo še dolgo z veseljem spominjali.

 

Andreja Rajh, vzgojiteljica

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost